INVESTIGAȚIE RECORDER. Pe urmele hoților de lemn

Furtul de lemn este cel mai constant jaf petrecut pe teritoriul României în ultimii 30 de ani. Indiferent ce regim a fost la putere și indiferent de creșteri economice sau crize financiare, pădurile țării au fost decimate în mod sistematic.
Recorder a mers în inima Bucovinei, pe urmele hoților de lemn, pentru a vă arăta cum funcționează mafia care ne decimează pădurile. Am descoperit un sistem de complicități și interese în care e implicată toată lumea: silvicultori ai statului care pun umărul la prăduirea pădurii pe care ar trebui să o păzească, politicieni locali care fac afaceri cu lemn tăiat ilegal și se bucură de protecție de la centru, șefi de ocoale conectați politic.
Și tot în Bucovina am găsit suficiente indicii că drumurile forestiere pe care circulă camioane cu lemn tăiat ilegal duc direct în birourile instituțiilor din București. Aici au fost create portițe legislative pentru ca hoții să poată fura cu acte în regulă. Aici au fost numiți politruci în instituții silvice cheie, pentru a închide ochii la jaful din păduri.
Le-am adunat pe toate într-o investigație video de 37 de minute, care explică dimensiunea acestei catastrofe ecologice.
---------------------------------------------------------------------------
Recorder este o publicație online construită de o echipă de jurnaliști în jurul acestor principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public. Puteți susține proiectul Recorder printr-o donație aici recorder.ro/sustine/ sau aici patreon.com/recorder
Mai multe clipuri produse de noi sunt pe:
site: www.recorder.ro
pagina noastră de Facebook myrecorder/
contul de Instagram recorder.ro

Comentarii 

 1. Recorder

  Recorder

  Acum 5 Zile

  Pentru că am primit zeci de mesaje în care am fost întrebați dacă s-a luat vreo măsură în urma investigației "Pe urmele hoților de lemn", vă prezentăm câteva efecte ale materialului nostru. Aici: bit.ly/2OwFSXd

  • Bi Anca

   Bi Anca

   Acum o Zi

   @Daniel Daniel suna a intimidare mascata asta, bucovineanule.

  • Gabriel Antal

   Gabriel Antal

   Acum 3 Zile

   Gasparel spagarel

  • Good Vibes

   Good Vibes

   Acum 3 Zile

   Bravo si la mai multe !

  • Daniel Daniel

   Daniel Daniel

   Acum 3 Zile

   Recorder,la ce oameni periculosi si plini de tupeu ati prezentat in reportaj,sunt sigur ca v.a crescut si numarul dusmanilor...mare grija pe viitor si mult succes in continuare!

 2. Cristian Chelaru

  Cristian Chelaru

  Acum oră

  Vine PNL la putere,Romania este salvata :)))

 3. pavel deacu

  pavel deacu

  Acum 3 ore

  Faceți o treabă bună, bravoo...Ai grija să nu îți facă cineva rău pentru că dai pe față păcatele acestor oameni. Dumnezeu să vă ajute in continuare!

 4. Hck Macht

  Hck Macht

  Acum 3 ore

  Asa ceva...

 5. Ubermensch

  Ubermensch

  Acum 3 ore

  Incredibil!

 6. Ciprian Popa

  Ciprian Popa

  Acum 4 ore

  Ce produse ați cumpărat în ultimul timp care știți că vin dintr/o zonă cu pădure de la munte? Care e ultima achiziție pe care ați făcut-o a unui produs care vine dintr-o zonă montană. Cum susții economia zonelor cu păduri de la munte? Nu ai răspunsuri la întrebările de mai sus? Atunci nu te mira că se taie pădurile și gândește-te că și tu de fapt contribui indirect la tăierea lor. Singura problema e ca nu se taie cu cap (se taie pe ascuns pâlcuri întregi cât mai adânc în pădure) iar veniturile din lemn nu se distribuie echitabil. Dacă s-ar permite tăierea uniformă a arborilor ajunși la maturitate ar avea toți de câștigat inclusiv arborii mai mici din jurul celor mari tăiați. E ușor să faci pe-a analistul din fotoliu, iar reporterul ăsta al nostru analizează efectele nu cauza.

 7. Ciprian Popa

  Ciprian Popa

  Acum 5 ore

  E cam jumătate adevăr aici. Sunt și eu mic proprietar de teren cu pădure. In anul 2019 a fost o vijelie care a rupt multi copaci. Acum după toate manevrele de marcare cu ocolul silvic am o anumită cantitate nici prea mare și nici prea mica de lemn din care cam 25 la suta sunt arbori uscați si/sau bolnavi. Stau cu ei asa de 5 luni și nu găsesc pe nimeni sa-i recolteze pentru că nu e profitabil lemnul în momentul de față și pentru că pentru a acoperi cheltuielile de transport, orice firma se bagă doar de la 500 m3 minim, iar arborii trebuie sa fie profitabili (adică sănătoși și mai ales groși) altfel se ridică minimul pentru care se încumetă o firmă să recolteze, mai ales dacă sediul ei e departe de locul unde ai pădurea. In plus cantitatea minimă creste și cu cât e mai accidentat terenul. Acum stau cu ei riscând sa se îmbolnăvească și ceilalți copaci de la cei cu probleme. Povestea cu licitația nu=mi e cunoscută si pot sa spun ca nu e adevărată, decât probabil în cazul terenurilor de la stat. Tot ce trebuie să fac eu e să găsesc o firmă autorizată care să facă treaba. asta înseamnă ca firma trebuie să plătească taxe sau mită, iar acei bani dați înseamnă că îmi oferă mie un preț mai mic. Nici o firmă nu o să se bage sa curățe uscăturile din pădure, iar dacă nu curați uscăturile riști sa îmbolnăvești pădurea. A interzice tăierea din arborii sănătoși înseamnă dpdv economic și ecologic o catastrofa.... Aici trebuie găsită calea de mijloc între tăierea profitabilă și cea ecologică, mai ales ținând cont de faptul că ocoalele silvice nu pot face ceea ce e în atribuțiile lor, ceea ce înseamnă curățare și reîmpădurire, din lipsă de fonduri, personal și uneori și din comoditate. Tocmai din motivul interzicerii tăierii, firmele se bagă la risc pentru că asta e activitatea lor. Aceste firme sunt înregistrate pentru tăieri de arbori și pe perioada cât sunt interziceri de tăieri nu pot să vândă sucuri la tejghea. Soluția pentru ei e să închidă, să schimbe activitatea sau să riște.Primele două opțiuni într-o zonă montană înseamnă foame, și de aici indirect se nasc monștrii lacomi care reușesc sa fenteze sistemul.

 8. Adrian I.

  Adrian I.

  Acum 5 ore

  In 2015, European buyers represented around 20% of Holzindustrie Schweighofer’s sales. Holzindustrie Schweighofer’s top 25 buyers in Europe. Source: Romanian tax records, 2014. (detailed in EIA’s 2015 report, Stealing the Last Forests): 1. Holzindustrie Schweighofer 2. Egger Romania SRL 3. Genol GmbH & Co KG 4. Drauholz GmbH 5. Enel Energie SA 6. Kronospan Romania SRL 7. Papierholz Austria GmbH 8. Bioenergy Suceava SRL 9. Essmeister GesmbH & Co KG 10. Dedeman SRL 11. Tinmar-Ind SA 12. Hornbach Baumarkt AG (ceased selling Schweighofer products from January 1, 2017) 13. Habersatter & Wieser Holzhandel OHG 14. SPAR Austria (ceased selling Schweighofer products from Summer, 2016) 15. Kastamonu Romania SA 16. Bio Electrica Transilvania SRL 17. KLH Massivholz GmbH 18. Mobilaiud SRL 19. Pircher Oberland SpA 20. Bricostore Romania SA (subsidiary of UK-based Kingfisher) 21. HS Holzexport Schuster GmbH 22. JAF Group / Holver (RO) 23. BauMax 24. Sea Star Company SRL 25. Active Trading S.A.

 9. TiBiXxL

  TiBiXxL

  Acum 6 ore

  Adevaratii asasini ai romaniei.... Niste gunoaie de oamenii.... Bravo recorder ! Bravo Tiberiu Bosutar !

 10. minciNashu

  minciNashu

  Acum 6 ore

  Fiecare trage pentru el.. Sechelele comunismului. Atat timp cat nu exista spirit civic dezvoltat, nu se schimba mare lucru.

 11. 76772

  76772

  Acum 12 ore

  Concluzia: PNL la fel de putred ca PSD

 12. 76772

  76772

  Acum 12 ore

  Romania = Republica Infractionala ca forma de guvernamant

 13. Robert-Alexandru Kiss

  Robert-Alexandru Kiss

  Acum 14 ore

  Va recomand si o vizita prin Hargita. Ii posibil sa fie chiar mai rau.

 14. Casandra Aisha

  Casandra Aisha

  Acum 14 ore

  Va rog nu va opriți din aceste investigații

 15. fan 29

  fan 29

  Acum 16 ore

  Seful de ocol are un nume predestinat- Zlei inseamna Rau (opusul binelui) in limba din tara vecina din nordul tarii.

 16. Collapse SAMP

  Collapse SAMP

  Acum 17 ore

  Exceptional reportaj.

 17. Mario

  Mario

  Acum 17 ore

  Si PNL si PSD e aceeasi mafie

 18. iluzoriu

  iluzoriu

  Acum 18 ore

  ca un om născut şi crescut în zonele alea, pot să afirm că lucrurile sunt exact, poate chiar mai rău decât sunt prezentate în reportajul recorder. oamenii fac ce-i taie capul, pentru că au în spate pe cei care se presupune că ar trebui să apere pădurea. e dezastruos, partea cea mai tristă e că putred nu e lemnul care ar trebui tăiat, ci tot sistemul în care se învârt lichelele astea. lucrurile se întind până la cel mai înalt nivel. trec de ocoale silvice, de administraţiile locale. e o mafie incredibilă. oamenii ăştia sunt pregătiţi să îngroape literalmente pe oricine le stă în cale. nu avem nicio şansă de izbândă dacă ne bazăm pe autorităţi. schimbarea poate veni de la noi. de la mine, de la tine, de la toti cei 300k+ care au privit materialul ăsta cu lacrimi în ochi şi cu durere în suflet.

 19. Mario

  Mario

  Acum 18 ore

  Felicitari Recorder!! Bafta!! Si nu te lasa!

 20. Babylonian

  Babylonian

  Acum 18 ore

  si acuma o sa dati vin pe PSD cand spune in reportaj ca omul si prietenii lui fac parte din PNL?

 21. Enx4 No

  Enx4 No

  Acum 18 ore

  De multă vreme nu am mai fost la vot, pentru că nu voiam sa am regrete si sa fiu complice la asemenea lucruri, Un stat care votează corupția si prostia nu este victima, este complice. cred că voi ieși la vot in acest an si voi vota USR, nu mai avem nimic de pierdut, mi-e greu sa cred că mai poate fi salvat ceva in această țară, dar dacă se mai poate, este nevoie de mulți ani de luptă cu oameni corecți si cu coloană.

 22. shevshenco kay

  shevshenco kay

  Acum 22 ore

  Felicitari Alex Nedea pentru curajul de a infrunta mafia lemnului din Suceava.

 23. Pelger Andrei

  Pelger Andrei

  Acum o Zi

  E momentul baieți, daca nimeni nu face nimic, incet incet trebuie sa ne ridicam cu toti. Prea mult profita niste nimeni in tara asta doar pentru ca sunt putin mai smecheri si au tupeu. Vine momentul ca cei inteligenti sa aiba tupeu si sa devina nemilosi si atunci se va ajunge la razboi civil. Oricum sunt prea multi tarani jegosi din care ar trebui sa mai taiem, la fel cum fac ei cu copacii. Vine anarhia!!!

 24. Piersicuța Vesela

  Piersicuța Vesela

  Acum o Zi

  nu se poate da o lege prin care sa fie impuscat oricine mai taie vreun copac din padurile acestei tari? macar pt 10 ani asa. si in acest timp ocoalele silvice sa fie obligate sa impadureasca zonele despadurite. se poate? intreb doar... pt ca in ritmul asta o sa ajungem fara paduri, fara aer de respirat. ideea e sa se ia o masura drastica astfel incat sa nu mai gaseasca nimeni nicio scuza, nicio manevra de ocolire a legii.

 25. leonard Balcan

  leonard Balcan

  Acum o Zi

  mai faceti reportaje din aste si in vrancea ca si aici se fura destul

 26. Vali S Vartan

  Vali S Vartan

  Acum o Zi

  Furtul va continua cât timp îl avem pe Iohanis şi Schweighofer pe aici...

 27. Kao Moldova

  Kao Moldova

  Acum o Zi

  138 fani psd sau pnl au dat dislike

 28. Kao Moldova

  Kao Moldova

  Acum o Zi

  ce face PSD? nimic .... ce face Johannis? nimic suntem condusi de handicapati corupti

 29. Dan Haidau

  Dan Haidau

  Acum o Zi

  Poate cä au sä aibä norocul sä dea socotealä in fatza lui Codruta...Toti ästia sunt niste criminali !!! Meritä sä-si primeascä räsplata!

 30. Toma Matei Victor

  Toma Matei Victor

  Acum o Zi

  cred ca solutia pentru a scapa de toata mafia asta a padurilor ar fi sa punem mana pe arme si sa-i executam pe toti smecherii pizdii care-s in spatele lucrurilor astora

 31. Georgian Istrate

  Georgian Istrate

  Acum o Zi

  cine dracu da dislike la asa material? 🤬🤬🤬🤬🤬

 32. Mihail M A

  Mihail M A

  Acum o Zi

  clip de campania platit de USR 😍 defapt recorder este = cu USR o mizerie

 33. Vasile Birzu-Rad

  Vasile Birzu-Rad

  Acum o Zi

  Ar trebui făcut ca ucrainieni mers in pădure și unde găsiți dat in cap legal nelegal gura mami lor de hoti chiar santem așa prosti sa stam sa ne calce in picioare toți nenororciti

 34. Pitzan009

  Pitzan009

  Acum o Zi

  Masurile care s-au luat sunt doar de fatada, copacii vor continua sa fie taiati. Nu-i opreste nimic, nici macar un clip despre cum se fura, nu sunteti primii care fac astfel de documentare-vezi "Romania, te iubesc"-asa ca peste un an sau mai putin o sa gasiti aceeasi oameni care omoara padurile, tot acolo, incarcand busteni verzi, distrugand habitate naturale.

 35. farcas ionutzz

  farcas ionutzz

  Acum 2 Zile

  Excepțional ce ati reusit sa arătați prin acest material!!👍Felicitări pentru munca si timpul depus!

 36. Stefania Popescu

  Stefania Popescu

  Acum 2 Zile

  Sa înțeleg ca spaga e un hobby ?

 37. Stefania Popescu

  Stefania Popescu

  Acum 2 Zile

  Ministrul mediului ce face ?!?

 38. Stefania Popescu

  Stefania Popescu

  Acum 2 Zile

  Sa va bata Dumnezeu.

 39. Stefania Popescu

  Stefania Popescu

  Acum 2 Zile

  Politicienii ce fac ?!?

 40. Stefania Popescu

  Stefania Popescu

  Acum 2 Zile

  Tâlhari cu acte

 41. Florica Ciprian

  Florica Ciprian

  Acum 2 Zile

  ALOOO SRI -----trebuie bagati toti la puscarie padurari -politisti -primar -procurori care toti acopera furtul inclusiv judecatori trebuie bagati la puscarie

 42. Gica Marius

  Gica Marius

  Acum 2 Zile

  Vreau sa vad si filmarea cu poliția cand a venit la accident? ?

 43. Gica Marius

  Gica Marius

  Acum 2 Zile

  Cum se verifica prin telefonul sa imi zica si mie cineva ca rog

 44. Gica Marius

  Gica Marius

  Acum 2 Zile

  Recorder respect sănătate si succes in continuare

 45. Petrica Leonte

  Petrica Leonte

  Acum 2 Zile

  DE 30 NICI UN GUVERN NU POATE STOPA ACEST FENOMEN SAU NU DORESC POATE ? ACESTI MIZERABILI AR TREBUI IMPUSCATI DIRECT IN CAP .CU SIGURANTA NIMENI NU VA SIMTI LIPSA ACESTOR MIZERABILI ..😃😂🤣😅😆😀

 46. Micu 112

  Micu 112

  Acum 2 Zile

  hmmm, acest documentar este perfect pt cei care cred ca Pnl este salvarea Romaniei!!!

 47. MIKE THE MIKE

  MIKE THE MIKE

  Acum 2 Zile

  rrromania nimanui...puneti tricolorul si fiti mandri!;))

 48. Ak-47

  Ak-47

  Acum 2 Zile

  Felicitări, Recorder!! Singurul loc unde poți vedea adevăratele probleme ale acestei țări, care este îmbuibată in corupție și mușamalizare. O sa mai dureze ceva timp până această țară o să-și revină, însă mă tem că va fi prea târziu atunci.

 49. Demir Muldis

  Demir Muldis

  Acum 2 Zile

  Trebuie arme si anceput de la procurori calugari politicieni care au padurile furate de la fosti propietari pe vremea cand nu se putea vinde si acum pot face ce vor trebuie sa moara toti cum mor padurile.Trebuie sa ai un pistol automat cu tine ce faci ?Dete si la bistrita pe somes .

 50. Mirik Kla

  Mirik Kla

  Acum 2 Zile

  112? nu mai exista! trebuie sa luam masuri personal!

 51. Theodor 1x2

  Theodor 1x2

  Acum 2 Zile

  Toate aceste reportaje sunt bune dar nu e nimic nou, stim toti ca nu se vor opri niciodata. Asa e si in spitale, licitatii, permise auto, asigurari sau multe alte domenii. Pe ei orice i-ai intreba raspund ca sunt gogosi inventate de presa. Se fura in toate domeniile de la cel mai mic la cel mai mare. Prea multe radacini, prea multe crengi si nu mai avem NICI O SCAPARE. Anii vor trece, sistemul ramane in picioare indiferent cine ar veni la conducere.

 52. adrian pop

  adrian pop

  Acum 2 Zile

  Tipic comunist " ești obraznic " ....au mai rămas asfel de oameni cu atitudini de astea !!!!!☝☝😀😀....Vai de mine !!!

 53. Echim Adrian

  Echim Adrian

  Acum 3 Zile

  se vede tot din satelit. Nu esti inchis azi, maine,... in 1-3 ani esti dus.

 54. Bobi Agiti

  Bobi Agiti

  Acum 3 Zile

  Esti BETON!

 55. pinguin22100

  pinguin22100

  Acum 3 Zile

  Nu stiu de unde scoateti temele de investigatie, dar va merge foarte bine. Puneti la curent o masa mare de oameni. Tot asa

 56. Cezar Culinca

  Cezar Culinca

  Acum 3 Zile

  Bravo baieti.✌

 57. GusetMusic

  GusetMusic

  Acum 3 Zile

  Oameni ca voi trebuie sa conducă țara, măcar cu 15% din capacitatea mințiilor voastre deschise. Respect 🙏

 58. La Virgula

  La Virgula

  Acum 3 Zile

  👌

 59. Marius

  Marius

  Acum 3 Zile

  nu pot sa cred ce se intampla in tara asta

 60. Alias Kkk

  Alias Kkk

  Acum 3 Zile

  Cat de trist .......unde odata se putea vedea o caprioara acum vezi km intregi de nimic ..mai rau de atat e ca toti acceptam acest lucru ..revolutie nimic?macar pe plan local ?

următor